A7s – Din vän i mörkret

A7s

Spelarentré

ISO

Mycket i den digitala världen verkar handla om Pixlar, ofta får man frågan hur många man har på sin kamera. Men när jag fotade med en lånad A7s så kom faktiskt inga frågor överhuvudtaget om hur många pixlar kameran hade. Istället så pratades det ISO-tal och hur högt man egentligen kan gå. Jag fotar väldigt mycket med A99 och det är en kamera som jag älskar, jag har varit uppe i 5000 ISO och älskat bilderna, jag fotar regelbundet 4000 ISO på Hovet och Tele2Arena. Men jag är nog inte jättesugen på att gå upp mot 12800 ISO. Men när jag använde A7s så tog jag faktiskt en bild på 256 000 ISO och ja ni läste rätt det är inget skrivfel. Det var ingen perfekt bild, men den användes faktiskt. Jag tog faktiskt flera bilder med 25-40 000 ISO som jag använde helt utan att fundera över det hela. Det är helt sanslöst. Öppnar helt nya dörrar för oss fotografer. Jämfotahopp

Gränslöst utbud av objektiv

Det fiffiga med hela A7-serien är att man kan använda objektiv från alla tillverkare. Det finns ingen spegel och därför så tappar man inte ljus eller skäpra när man sätter på en adapter. Det händer dock att man tappar autofokus. Men det är larvigt lätt att fokusera manuellt med den elektroniska sökaren. Detta har öppnat dörren för människor som sitter med gamla kvalitetsobjektiv som hör till en gammal klassisk analog kamera. Sett folk fota med alla möjliga typer av objektiv. Det är en helt ny värld där ute. Om ni inte tror mig med manuell fokus så kan jag avslöja att alla mina bilder här är tagna med manuell fokus.
Globen

Smidighet

Vi pratar här om vad som var världens minsta systemkamera med fullformatssensor. Det är möjligt att någon annan är mindre idag. Men det är en väldigt liten och nätt kamera. Med adapter så växer den lite såklart. Men det kommer alltid vara en liten kamera. Den är dessutom jäkligt lätt att använda.
Gullmarsplan

Video

Jag är ingen expert på video och jag använde på inget sätt den högsta upplösningen av video. Det är en vanlig MP4 fil som jag drog in och inte ens HD. Men det var väldigt lätt och jag lämnade faktiskt kameran på plats. Var väldigt mörkt på plats men ändå så tycker jag att det blev bra film. Ljudet är dock från extern källa, körde en Zoom H5-enhet externt. Men rätt mäktigt för en kamera som lämnats helt ensam på plats. Tänk dock på att ställa in klippet i HD när du spelar upp det för att göra det rättvisa.

Slutsats

Så vad tycker jag om A7s? Det är en kamera som jag verkligen hade velat ha. Det är kameran som man kan använda i alla situationer där du inte kan eller vill använda blixt. Tänk själv bara ta en bild på 20 000 ISO istället. Helt ovärderligt egentligen för mig som sportfotograf, kan tänka mig att många eventfotografer hade älskat den här med. Inte ha panik dagen innan ett event och fundera över ljuset, utan istället bara tänka att det ordnar sig. Tänk dig på ett bröllop att kunna ta fram kameran, den sticker inte ut och den har ju dessutom ett tyst läge som inte stör någon. Ingen blixt, inget ljud och diskret på alla sätt. Kameran är dock inte jättesnabb varken i antalet bilder per sekund eller med fokus. Men det här är en specialkamera och det är inte meningen att man ska fånga en fågel i flykten, utan istället kunna fånga ögonblick som man aldrig kunnat fånga utan just den här kameran.

Mycket Kärlek

Johan