Alexander Falk – Det gäller att gå in helhjärtat i situationen

Alexander Falk
Så dags för min andra intervju, bestämt lite kort med Falk, en spelare som jag själv är lite fascinerad av. Han känns bara väldigt stabil. En sån spelare som man kanske inte alltid tänker på, han är inte en som sticker ut kanske åt något håll. Men ändå så har man ju sett honom i 3 mot 5 en del i år och det har nämnts att det är för att han är så duktig på skridskorna att han kan täcka båda stolparna. En väldigt rörlig back helt enkelt. Men mer en defensiv back som håller rent framför mål än som åker upp och sprätter in puckar i mål från blåa. Ändå går ryktet att han har ett bra skott, men då han inte riktigt används på det sättet så har man inte fått se det.

Kommer förbi Hovet en måndag, Falken är likt Ljungh i förra intervjun en av de sista av isen. Har varit ett riktigt tufft pass med väldigt mycket närkamper. Falk har fått köra mycket mot Sörensen en spelare som är en av Falks bättre vänner och man kan se hur han gillar att få trycka till lite extra här och där.

Falk är ju likt många andra spelare en som gått genom Djurgårdens ungdomsled så frågar lite om när han kom in och hur länge han varit här.
-Jag gör ju min femte säsong nu i Djurgården. Sökte från början hockeygymnasiet, men kom inte in till första året. Så jag stannade kvar i SD(SDE idag) och fick ett väldigt bra år där. Fick mycket istid och hade en bra utveckling. Efter det året så pratade Djurgården med mig igen och jag fick hoppa på Vittra och Hockeygymnasiet till andra året.
Hur var det då i J18, var du en av de bästa då?
– Svårt att säga, jag var ju bland de 2 första i varje fall. Gick väldigt bra fram till jul och blev uppflyttad till J20 då. Var redan några 93:or där uppe då som Åberg, Holmén, Blomstrand och Boije. Det blev lite annorlunda där, så fick man ju hoppa över några lektioner med då de hade andra träningstider.
Du är ju inte den största backen, tror du att din storlek var avgörande när du inte kom in?
Det är ju det man fått höra, men jag vet inte, jag var nog inte tillräckligt bra helt enkelt. Men det året i SDE var bra, fick mycket istid och mycket förtroende. Hade en väldigt bra utveckling där.
När började du känna att du kunde få ha hockeyn som ett yrke?
– Jag hade inte tänkt så långt på det, men när man kom med i J20 så började man tänka på det och så blev jag uttagen till U19 landslaget. Där var det med spelare från Allsvenskan och Elitserien, då började jag känna att det inte var så långt borta och tänkte nu är det bara kriga extra hårt för att nå den nivån. Sen till slut så fick jag kontrakt med A-laget
När fick du kontraktet med A-Laget?
– Det var inför mitt sista år med J20, gör nu mitt 3:e säsong med A-laget.
Men hur var det när du var liten, vilka var dina förebilder då?
– Man tittade ju mycket på Lidström såklart, men även Forsberg, nu är ju inte han back, men han tog ju många offensiva tacklingar och gjorde många mål. Sen var det ju även en spelare i Lidingö som jag tyckte var bra.
När du kom till Djurgården var det några spelare där som du följde lite extra?
– Var ju främst de yngre spelarna som Erik Gustafsson som är i Frölunda nu eller Claesson. Kändes som man hade en bit kvar när man var där då till att vara lika bra som dem.
Men idag så spelar du ju ändå i samma serie som Gustafsson?
– Ja exakt det är ju kul!11357809986_2d686fbb45_o

Det här med Falks spelstil är något som intresserar mig, han är ju som många andra spelare i Djurgården bra på skridskorna, det är helt klart. Man ser inte honom smälla på spelare så himla ofta, men man ser ju inte honom gå bort sig så ofta heller. Grunden i hans spelstil verkar vara balans och skridskoåkning, i samspel med en ettrighet.
Hur vill du beskriva dig själv som spelare?
– Jag försöker vara aggressiv, vara tuff, att stå upp för grabbarna, sen vill man ju smälla till någon motståndare ibland, men att ligga rätt är det viktigaste. Men jag ser mig själv som en tvåvägsback med betoning på defensiven. Har ju förbättrat min skridskoåkning på sistone så det är ju min skridskoåkning och aggressivitet som är min spelstil.
Vad känner du att du vill utveckla då?
– Jag vill utveckla mitt spel med puck. Att få lite mer känsla för när man ska hålla i pucken och när det mer är läge att dumpa den. Kunna känna när man är under press och bara behöver spela lite mer rejält.
Men det är ju sällan man ser dig ligga ned? Du verkar ju oftast hålla dig på fötterna, har du bra balans?
– Ibland får man ju en smäll, men man får ge och ta lite, men känns som man har en bra hockeybalans och har en rätt bra skridskoåkning, ibland så vill man ju proppa, men man vill ju inte heller sälja sig. Så det gäller att hitta balansen i hur hårt man kan spela.
Men just att du inte ligger ned, måste ju även att ha med styrka att göra?
– Ja jag tror det är benstyrka, det är ju lite som Sören(Sörensen), han väger inte så mycket men han är ändå stark på isen. Handlar ju lite om hockeybalans, men benstyrkan när jag tänker efter, den har nog väldigt stor betydelse.
Kanske har det med din mentalitet att göra med?
– Det gäller ju att gå helhjärtat in i situationen, ser du att nån ska smälla dig och inte tror att man är beredd då kan trycka till lite extra. Då vet man att man kommer vinna duellen, gäller ju att ha vinnarskallen i duellen, att få ut de här sista procenten.Alexander Falk

I årets säsong så har ju Djurgården gått från att vara ett topplag i Allsvenskan till att vara ett lag som får kriga för varje poäng, där man är ett lag som har betydligt mindre budget än motståndarlagen och fått spela en lite annorlunda typ av ishockey. Går in på ämnet med Falk hur han ser årets säsong.
I de flesta matcherna har ni fått väldigt mycket skott mot er, är det mer så att ni låter dem skjuta och koncentrerar er på hålla rent framför kassen?
– Ja vi har jobbat länge med att det gäller att ligga rätt, det är något som Nyman(backtränare i Djurgården) gjort bra. Alla pratar samma språk där ute, vi har våra grunder och vi vet vad vi ska göra där ute. Vi litar på varandra.
Känns det rätt säkert när de är i er zon?
– Kan inte direkt säga att det känns säkert, men det känns som vi har en större trygghet i år och att vi kan vara pressade ett bra tag, men ligger bara alla rätt så kommer det lösa sig.
Hur känns det att gå från att vara ett topplag i Hockeyallsvenskan till att vara ett lag mer i mitten i år?
– Inte ett topplag ännu, men klart att man känner av att det är mycket tuffare och hårdare där ute, det är mycket fula knep där ute, mycket dra i armarna, mycket som man inte ser. Folk är skickligare helt enkelt. Det är mycket hur man är längs sargen, hur man ligger med kroppen och klubban. Smartness och fula knep är den största skillnaden.
Jag har ju sett vissa lag i serien som rappar mycket utanför spelet, framförallt på Samuelsson, varje chans de fick så var de där och slog.
– Kan tänka mig att det är mycket enskilda order, man ser ju nu t.ex. på Sörensen när han är het, då är det många som är på honom och som vill störa honom. Det gäller för oss andra i laget att stå upp för honom och att han är kylig. Men sen är ju Sörensen en sån spelare som bara blir bättre när folk retar upp honom. Han ska vara lite förbannad.
Om vi tar det offensiva då, hur viktigt är det för dig att det offensiva ska fungera?
– Klart att man vill gå framåt, att vara med att göra poäng, men ser det mest som en bonus, tänker inte inte så mycket på att jag ska vara med och göra poäng.
Men det går ju rykten om att du har ett bra skott, du vill inte vara med i PP med
– Det var länge sen man var det, det var i J19, svårt att säga, klart att det skulle vara kul att få chansen, men då gäller det ju att man tar den med. Svår fråga, men klart att man vill lira powerplay.
Hört att du ofta träffar mål med ditt skott?
– Det spelar ju ingen roll om man skjuter hårt, det gäller att man får igenom skotten, jag ser mig inte idag som en PP-back på den här nivån. Men klart att det är något som man vill utveckla.

Där tackar jag Alexander Falk för pratstunden, det är en kille som kanske inte alltid lyfter sig själv lika mycket som han borde. Han är duktig, nog bättre än vad han själv förstår, det finns mycket potential i den spelare och han har ett huvud som passar för hockey. Han har enligt rykten tränat väldigt hårt inför SHL och det märks att han går framåt jämt.

När man ser honom på träningar så har han ofta ett leende på läpparna, särskilt efter att han plockat bort en spelare i en övning eller gjort någon tackling. Kan tänka mig att Falk är just den där spelaren som man själv hade stört sig på om man mötte honom. Som en geting som bara irrar runt en med sin skridskoåkning och som aldrig släpper en, alltid på rätt sida och alltid lite för nära. Sen att man inte heller kan välta omkull honom hade inte gjort det hela bättre.

Han är nog inte spelaren som får de stora rubrikerna, är ju inte draftad av något NHL-lag idag, men han är ju egentligen inte särskilt gammal. Bara född 1993, Falk kommer säkerligen ta flera steg och den stilen med skridskoåkningen och balansen är säkerligen något som kommer ta honom långt.

När jag går ifrån Hovet och Djurgårdens träning så tänker jag, att Falk är nog en spelare som i varje fall jag tänker ha lite bättre koll på i framtiden. Ska bli kul att se hur störda motståndare blir av honom och se hans utveckling på närmare håll. Jag tror nämligen att framtiden kommer att tillhöra Alexander Falk.