Att fota ett stockholmsderby

Rätt nyligen fick jag fota mitt första Stockholmsderby och det var väldigt intensivt. Många känslor hos folket runt omkring och för mig. Jag råkar ju uppenbarligen hålla på det ena laget och därför så brukar ett derby vara rätt intensivt bara i sig. Men nu var det även första derbyt på nya Tele2Arena. Att jag sedan skulle fota det med, det kändes nästan för mycket, jag var sjukt taggad inför det och kände en riktig press på mig att ta så bra bilder som möjligt. Jag ville helt enkelt inte misslyckas med det hela.

När derbyt började närma sig så fick jag dessutom ett fotouppdrag, jag blev tillfrågad att fota en persons dag under derbyt, på plats och runt omkring. Det blev även andra som bad om sådana tjänster. Så jag hade mycket att hålla reda på. Men försökte bygga en strukturerad plan i mitt huvud med vad jag ville uppnå. Det var ett antal bilder jag ville ta.  Försökte visualisera det innan jag gick till matchen så att jag fick in rätta känslan.

När jag åker till Tele2 Arena så brukar jag anlända ca 1 timme innan match. Men jag visste att det skulle vara mycket stök kring matchen. De skulle spärra av gator och ändra insläpp. Det skulle vara väldigt mycket folk ute och det hela var fortfarande en byggarbetsplats. Så jag drog till och anlände 2 timmar innan match. Försökte i sista stund komma över öronproppar för det händer ju att folk slänger bangers (högljudda smällare) på matcher och de slängs oftast mot bollpojkar, funktionärer samt fotografer. Tyvärr fick jag aldrig tag i det så det var mitt enda orosmål.

På arenan så märker jag att jag inte är den enda som kommit 2 timmar innan. Det är redan väldigt mycket folk på plats. Aldrig sett så mycket fotografer och media. Så känner tidigt att jag vill ut på planen så fort som möjligt. Tar några bilder på uppvärmning innan, min uppdragsgivare och annat. Sedan så tar jag tidigt plats bort mot motståndarklacken då Djurgården alltid anfaller ditåt. Det är väldigt stökigt där och man har helt klart inte riktigt fått tag i ett stabilt staket framför aiks klack. Personalen på plats är lite rädd och tar inte riktigt tag i situationen. Folk hoppar över staketet lite som de vill. Det är en extrem ljudnivå på plats, särskilt från aiks trummor som verkligen bedövar en. Kan ha att göra med akustiken men det är väldigt jobbigt. Jag känner vinddrag från fansens flaggor och efter en stund så märker jag att det ligger en plunta brevid mig på marken, möjligt att någon i aik har slängt den mot mig. Men jag försöker koncentrera mig på det jag kom dit för att göra.

Första målet faller och jag har haft känn på vad som skulle hända, jag står på exakt rätt plats, hade flyttat mig precis innan en hörna och får perfekt serie av mål, men det är fullt av rök från pyrotekniken. Så bilderna blir häftiga men väldigt stökiga. Jag är ändå nöjd och fotar på. Aik lyckas dock kvittera, sen även ta ledningen, fansen kommer närmare och närmare. Jag byter kant på kortsidan, vill fånga lite andra spelare och lyckas nu fånga Djurgårdens 2-2 mål med, får bild när Jawo lyfter bollen över målvakten och springer iväg och firar. Det hela är optimalt. Jag har verkligen fångat det viktiga i Derbyt, nu kan jag fota vidare med mindre press. Nedan en video jag gjorde med målen

http://www.youtube.com/watch?v=ufS76pUfQ84

Vid andra halvlek så får jag sitta framför Djurgårdsklacken, här är sångvolymen högre, men utan trumma, det hela är lite snällare för mina öron, jag sitter dock så att jag lyckas undvika slakthushörnet, där är det väldigt stökigt och det känns som ett bra läge att undvika det allra värsta. Det finns inte så mycket att fota under andra. Det mest rullar på.

Efter matchen är det rätt mycket vardag som vanligt, jag går på presskonferens och tar det rätt lugnt, när jag kommer till mixed zonen så informerar en vakt mig att det är väldigt oroligt utanför, så jag bestämmer mig att ta det lugnt och hälsar lite på spelare och ledare som jag känner samt min uppdragsgivare. När jag väl går hem ca 1 timme efter match så är allt väldigt lugnt och skönt. Jag märker inte av det som hänt tidigare alls. Och så slutar min första dag på derbyt. Nedanför har jag ett mindre bildspel av bilder från derbyt.

Lämna ett svar