David Rundqvist – Klarar man inte av det defensiva så ska man inte vara center

David RundqvistDavid Rundqvist är ytterligare en av Djurgårdens unga spelare, en talang vars namn de flesta främst känner igen pga hans efternamn. Men som har börjat skapa sig sitt eget namn nu i en klubb som egentligen är den största rivalen till den klubben som man trodde att han skulle komma fram i. Träffar David i Gamla Stan på ett fik för att prata lite om hans första tid i Djurgården.

Hej David! Om vi går in lite på din bakgrund, din pappa var väl proffs i Österrike, växte du upp utomlands?
– Jo pappa hade väl gjort några år utomlands och jag flyttade väl ner när jag var 1 månad gammal. Så jag växte upp i Österrike och bodde där i ungefär 4,5 år. Hann gå första året i kindergarten och hade tyska polare och allt. Sen flyttade vi hem och vi hamnade i Kronoparken i Karlstad, sen till Hammarö till ett hus när vi började i skolan, så det är väl främst där jag är uppväxt.
Så du är uppväxt i Karlstad?
– Ja från att jag var fyra tills jag flyttade till Karlskoga.
Var rätt litet i Karlskoga eller?
– Ja det är ju väldigt litet där, men när man tränar och sådär så blir det rätt mycket tv-spel och en del kaffe, jag trivdes jättebra där
Men det är väl rätt nära Karlstad?
– Det är ju ca 30-40 minuter, så var hemma rätt mycket i Karlstad, men hade en liten etta på 32kvm i Karlskoga
Men du spelade du hockey i Färjestad när du växte upp?
– Nej jag spelade i Hammarö när jag var liten, ligger ju bara en mil utanför, men brukade gå på alla Färjestads matcher, var ju ett stort fan av laget. Men både jag och min bror spelade i Hammarö. Spelade där ända tills jag började i gymnasiet
Är Färjestad klubben som du gillar än idag eller har du kommit ifrån det lite?
– Alltså det har alltid varit Färjestad, men idag så har jag väl inte ens koll på dem i tabellen. Men har väl blivit lite så att idag så kan jag ju inte direkt hålla på en konkurrent. Började väl redan lite förra året när jag kom till Karlskoga.
Men det blir ändå speciellt när du möter Färjestad?
– Ja man känner ju alla som är där och klart att det blir lite speciellt, men är väl mest så att man blir lite extra taggad.
Du gjorde väl ditt första mål mot dem va?
– Ja det var mäktigt, det var kul!
Tråkigt att du inte gjorde det på hovet dock.
– Ja men jag har ju inte gjort mål där ännu, har gjort 3 mål och alla på bortaplan, kan väl inte göra mål på hemmaplan eller något. Var ju lite speciellt, just i Karlstad, fick lite frågor innan om vad som skulle hända, tänkte att jag inte skulle fira, men så när jag väl gjorde mål så blev jag alldeles överlycklig. Men har bara gjort 2 matcher i a-laget, det är väl också en grej som påverkar att jag inte har så starka känslor.
Du får väl passa på att göra ditt första mål på Globen istället när det är utsålt.
– Ja det vore riktigt mäktigt!
David Rundqvist
Om vi går in på dig som spelare, hur beskriver du dig själv som spelare?
– Jag försöker ju vara en tvåvägscenter, vill fördela mycket puck och ha mycket fart i det jag gör. Sen är det ju en nivå till i år, så försvarsspelet och anfallsspelet är ju inte riktigt där jag vill att det ska va, men det är ju första året i SHL och förra året gick jag till Allsvenskan, så det har ju gått hyfsat snabbt framåt.
Har varit en hel del från Karlskoga och Karlstad som var lite skeptiska till dig i Elitserien nu, att du inte var redo?
– Det har jag också sett från experter och Färjestad har inte visat något intresse.
Var ju en hel del som var förvånade över att Djurgården värvade dig, men du lyckades ju ändå ta en plats.
– När jag väl fick chansen där i CHL då kändes det bra, och första matchen där mot Modo fick jag en period på 10 matcher där det gick riktigt bra, men nu på slutet har det varit lite tyngre.
Hela laget har ju haft en tyngre period, det kan väl påverka?
– Det kan ju stämma.
Var väl nånstans när du och Trukhno bytte position som det lyfte?
– Jo gick ju bra vi spelade bra ihop, särskilt när vi fick in Fällström, men sen vet jag inte vad som hände, nu har jag ju ingen av dem kvar. Nu spelar jag med Niklas Heinerö och Robin Alvarez.
Ja det har väl varit rätt mycket byten?
– Jo det tar väl några matcher innan man hittar bra kemi, men jag ska ju inte skylla på något, säsonger går ju alltid upp och ned lite.
Känner ju ändå att även om ni är i en svacka så är det ju faktiskt imponerande, för ni tar ju ändå poäng.
– Det var ju ingen som trodde att vi skulle vara med så pass bra som vi är, alla dömde ut oss totalt, sa att vi inte hade nån producerande lina, att vi bara hade en 3:e och en 4:e lina, på sikt tror jag att vi kan bli riktigt bra, vi har ju ett rätt ungt lag. Men ja det har gått bra.
Känner ju att du är väldigt bra i offensiv, är det som du egentligen vill vara?
– Ja jag har ju alltid varit en bra spelare framåt, men utan det defensiva spelet så är det svårt att ta sig fram som center, det defensiva är väl egentligen viktigare som center, klarar man inte av det defensiva så ska man inte vara center. Som det har varit nu har jag egentligen lagt mer fokus på det defensiva, så att det ska sitta i ryggmärgen. Hur man ska agera på isen i egen zon, sen just anfallsspelet har ju ändå lite med självförtroendet att göra, våga göra vissa saker. Sen märker man ju direkt här i SHL att det är viktigt att täcka pucken, gör man inte det så blir man av med pucken direkt. Klart att anfallsspelet är ju väldigt viktigt med, men gäller ju att göra sina grejer på rätt ställe, blir man av med pucken så gäller det att tappa den på rätt ställe om man ska tappa den.
Vad är drömmen på sikt då?
NHL har ju alltid varit en dröm, finns nog ingen hockeyspelare som inte har den drömmen, men klart jag vill bara bli så bra som möjligt, aldrig vila en dag på jobbet.
Ni verkar träna väldigt hårt i Djurgården.
Ja det är ju en konkurrenssituation, man kan inte vara säker på sin plats, det är många som tävlar om platserna, ingen kan åka ute och glida på isen.
David Rundqvist bw
Hur är det att bo i Stockholm då?
Jag trivs jättebra, det är en grym stad, finns alltid något att göra. Mysigt och så finns det så många delar i stan, som Östermalm, Gamla stan, Söder. Det finns så mycket att välja på.
Det var inte så att du gick vilse på tunnelbanan som alla andra?
Nej, men i början var det lite knepigt, men så fort man lär sig tunnelbanan så blir allt himla smidigt. Sen åkte jag ju inte riktigt själv i början heller.
Har ni någon ni kan ta hjälp av i vardagen om det behövs?
Det är ju mycket KG men så har vi ju även Ragge, som hjälpte till med när det var grejer med lägenheten och så. Det har inte varit några direkt problem, allt var i ordning från start.
Vilka är det som du hänger med i laget?
Vi brukar fika ett gäng, Deilert, Fernholm och Robin, är väl vi som är trognast, men så kommer det lite andra som kommer med ibland.
Har ju varit en del skämt om att du och Robin har textats på jumbotronen.
Vi har ju lärt oss förstå Robin så det är lugnt nu, så ingen behöver tolka nu.
Är det folk i laget som skojar om det med?
Ja materialaren Max har ju skojat rätt mycket om det.
Hur kändes det att komma till Djurgården från lilla Karlskoga?
Alltså man var ju lite osäker först, för de var rätt kaxiga i J-lagen, men när jag väl kom till Djurgården och fick träffa grabbarna så var Henrik Eriksson den första jag mötte och han är ju verkligen världens snällaste kille.
Men tänker man på Englund och Ollas Mattsson så känns de ju verkligen inte kaxiga.
– Nej de är ju väldigt bra killar, men kanske är det lite därför de har kommit fram också, för att de är som de är.
David Rundqvist
Om vi går in lite på publiken då, det är ju ett jäkla tryck på hovet, hur känner du kring det?
– Första matchen mot Växjö då satt jag ju på läktaren, då var jag alldeles svettig när jag kom ned till omklädningsrummet. Då var det sjukt bra tryck, så bra tryck har det aldrig varit på en hockeymatch som jag varit på, det var mäktigt.
Ja publiken är ju rätt speciell här, lite annorlunda än resten av Sverige?
– Djurgården ligger ju lite före resten av Sverige, det som är roligt är ju att sittplats sjunger och även de på hyllan är ju galna. Är ju så i andra klubbar i Sverige, de har ju en stor ståplats, men det är bara dem i mitten som egentligen sjunger.
– När de sjunger den där D-I-F, då är det mäktigt, då vill man knappt spela, då vill man bara sitta och lyssna.

Det stora publikstödet måste vara en stor anledning till att man just går till Djurgården.
– Ja stödet man får är ju enormt, det är ju som en extra spelare, ta t.ex. Modo, när vi ligger under, var ingen som slutade sjunga eller så. Sen finns det såklart vissa människor som alltid är negativa, som skriver grejer på nätet till en, man måste stänga det ute.
Jag har själv väldigt svårt att förstå sånt, det kan ju inte ge något?
Nej, kommer man inte med något konstruktivt så ger det ingenting. Gnäll gör ju inte direkt något bättre
Hur tänker du när man hör allt det pratet om att vi ska värva en center?
Man vill ju inte bli av med sin plats, klart man tänker lite på det
Känner du inte att du har rätt stort förtroende ändå?
Jo det har ju blivit mer och mer, det kommer ju när man gör något bra.
Både du och Ljungh är unga som ska växa in i laget.
Ja Ljungh spelade ju 24 minuter senast när Jocke var borta
Känns ju som ni båda i grunden är offensiva, men blir mer defensiva.
– Jo viktigt att inte släppa in mål, sen har det ju varit väldigt tight, varje match är viktigt, är väl bara en match där vi egentligen blivit riktigt utspelade.

Min intervju med Rundqvist tar slut där, en trevlig fika och en trevlig pratstund. Det är uppenbart att David trivs i Stockholm och i Djurgården, hoppas på att vi kommer se ännu mer av honom längre fram. Frågar Alexander Falk lite om hur han ser på David Rundqvist efter intervjun och det Falk säger stämmer rätt bra överens med hur David beskriver sig själv

”Tycker han har gått bra, ödmjuk spelare som jobbar hårt och vill bli bättre och blir också bättre för varje dag som går. Spelskicklig och riktigt bra fart”.
David Rundqvist
Det mesta i livet handlar ju ofta att veta vem man är och utnyttja sina styrkor i livet. Känns som David redan är på rätt spår. Snart är det dags för mellandagshockey i Globen, kanske får vi se Davids första mål på hemmaplan där och då.