Att fota i fientliga situationer – Malmö Borta

Var iväg på en bortamatch med Djurgårdens fans, skulle främst fota dem, men även fota matchen lite. Det är en sjukt lång resa om man åker buss och ja är lDjurgårdsmarchenite äldre än resten av folket i bussen. Kände mig som Danny Glower i Dödligt vapen ”Im too old for this shit” men man bet ihop, är ju ändå trevliga killar och tjejer.

När man anländer till Malmö stad så ska det gå en marsch mellan pub och arena, jag går med för att ta lite bilder, har några idéer klara i huvudet och vill helst gå före eller efter tåget. Men det är här det blir problem, det hela är i grunden en lugn fredlig tillställning, men någonstans en bit in, så bestämmer sig några civilpoliser att blanda sig in, några är väldigt övertända. Det går inte alls att se att de är poliser, i mina ögon ser det ut som ett gäng huliganer när de anländer. Storväxta karlar med svarta handskar, de kommer av någon anledning inspringande rakt mot tåget av folk. Det skapar orolighet och någon som hamnat utanför tåget råkar nu ut för hela det här gänget poliser som ger sig på med vad jag skulle kalla övervåld. Snabbt rycker jag upp kameran och tänker så här får det fan inte gå till. Jag sätter upp kameran för att fota, men märker i ögonvrån att något kommer bakom mig på trottoaren. Det är en helt svart van, går inte heller se på denna att den tillhör polisen, den åker inte fort, men väldigt medvetet mot mig. Jag stiger undan, den åker vidare mot folk som stannat till och i en låg hastighet så kör den in i folkmassan.

Det här gör att tåget som innan varit rätt lugn formligen exploderar, folk blir påkörda och har ingenstans att ta vägen då polisen spärrar folk på alla sidor. Det hela är alldeles för nära för mig att fotografera, men jag försöker ändå, då kommer ju självklart nästa polisbil åkandes och jag får flytta mig igen, men får inte stå stilla länge, för den svarta bilen börjar nu backa mot mig. Det känns som det gamla arkadspelet frogger där jag försöker undvika att bli överkörd.

Det hela har nu nått en situation där några poliser helt tappat kontrollen och där det uppenbarligen inte finns någon som agerar för att hindra dem. Vissa står med batonger framme konstant och vid ett tillfälle när jag försöker fota så blir jag tvungen att hoppa undan för en polis som svingar sin batong mot mina ben. Det är väldigt uppenbart att de inte gillar att jag har kamera med mig och att jag inte ska få chansen att fota. Känner att varje gång jag rycker upp kameran så är det någon polis som inte uppskattar det. Trodde inte sådant kunde hända i Sverige. Ser en polis knuffa omkull en kille som bara går i tåget. Ser inte nån poäng alls, de går in och tar hand om en kille för att han maskerar sig, ironin är dock att det är flera poliser själva som döljer sina polisnummer så att det inte ska gå att anmäla dem. Det är dessutom folk som ber om civilpolisernas bricknummer då han brukat övervåld. Men de vägrar att ge dem. Hör en supporter som pratar med en polis och ber om att få göra en anmälan, får svaret att det kan vi ta senare. Men det slutar med att inget händer. Man beslagtar dessutom ett gäng flaggor från fansen vilket retar upp folk ännu mer.

När tåget når fram till arenan så överhör jag en diskussion mellan en polis och en som gått i tåget och frågar, är du nöjd med insatsen som polisen gör här idag, svaret blir att han inte är det. Det finns alltså även poliser som förstår att det hela spårat ut. Personligen så är jag helt chockerad över allt som hände. Jag blev nästan överkörd 2 gånger och får hoppa undan från batongslag. Vad är det jag gjort? Vilken regel är det jag bryter mot? Vad rättfärdigar att försöka slå mig med en batong?

Så lärdomen från det här? Försök att använda en kamera som inte väcker så mycket uppmärksamhet, använd ett mindre objektiv, om möjligt filma istället för att fota. Försök håll dig utanför situationerna, det är väldigt svårt att hantera alla faktorer som händer runt omkring när man väl försöker fota. Det viktigaste är att få fri sikt. Kan nämna att jag inte fick några användbara bilder alls. Men jag delar nu med mig av mina misstag.

Lots of Love

Johan Sahlén

Lämna ett svar