Fota ungdomsfotboll, placering av fotografen.

Fredrik BergmanFotade en match allsvenskan för U19 i helgen, har följt Djurgårdens U19 i stort sett hela säsongen och de har väl varit en del upp och ned, väldigt bra spelare som till och från spelar drömfotboll, men till och från bara tappar allt, det är något mentalt som inte riktigt klickar. Det är sån besvikelse, tempot går ned, de tappar ledningar och slutar lite väl ofta med ett oavgjort resultat. Känns som de förtjänar med. Det märkliga blir ju att när man fotar samma lag gång på gång, så blir man lite en del av det hela, man känna spelarna, ledarna och till och med vissa av spelarnas föräldrar. Så det blir så personligt när de förlorar. Lite tungt då man själv inte kan göra något alls för att påverka det hela.

Men till fotandet, under sådana här matcher är man helt utlämnad till solljuset, har man tur så går matchen på dagtid vilket skedde i lördags. Det knepiga nu kommer till att man vill ju helst bara ta bilder när solen skiner i spelarnas ansikten eller alternativt att man sitter så att man kan fota spelarna när de har solen i ryggen och går mot mål. Om man fotograferar båda lagen, välj då bara en plats som funkar hela matchen, en sida, helst kortsida, eller i höjd med Napoleon Bergströmstraffområdeslinjen. Om man däremot följer enbart ett lag, då brukar jag ta plats på långsidan om solen skiner mot motståndarmålet och om den skiner mot det andra målet så tar jag plats på kortsidan, så spelarna har solen i ansiktet när de går mot mål. Det är här man får de absolut bästa bilderna. Det största problem är att man inte når alla spelarna om man inte har väldigt lång räckvidd, så vill man ta många bilder av försvarare eller målvakt så får man bara utgå från samma principer men ta en position närmare defensivt mål. Det kommer andra faktorer i det hela, som vart avbytarna värmer upp, vart linjedomaren springer och publiken. på större arenor så värmer spelare ofta upp bakom målet, annars är det rätt vanligt att de värmer upp där linjedomaren springer, vilket i sådant fall gör det till en oanvändbar plats. För linjedomaren i sig stör inte så mycket, men spelarna gör det definitivt.

Sådana här matcher är annars tacksamma för folk som har lite billigare utrustning. För det starka solskenet gör att man inte behöver ha sån stor slutare och då kan använda lite billigare objektiv. De flesta som fotar U19 eller U17 är ju oftast föräldrar, de är inte alltid sådana nördar som mig som jagar den absolut perfekta bilden. För mig är det ett tillfälle att bli en bättre fotograf, samt att bygga lite av en bildbank med bra bilder, där jag kan visa hur pass bra jag är på att fota. Man ska nog gärna ha en tanke med varför man fotar en match, vad man vill uppnå med bilderna? För vem fotar man? Är det någon speciell spelare man vill ha på bild? Inte bara jaga häftiga situationer, de kommer jämt, men inte alltid man får dem. Men man kan alltid se till att ha nå ett mål med sitt fotande från matchen.

Ska gå in mer i det här ämnet senare, fylla på med mer fakta.

Lots of love

Johan Sahlén

Lämna ett svar