Fotografera hockey, 3 månader senare

 Jag har nu fotograferat i ca 3 månader, blivit rätt många matcher,
Djurgården - Timrå 140106 tempot är högt och det händer mycket. I min första match så chockerades jag nästan av tempot och att man var tvungen att vara så rörlig hela tiden när man fotade, både med kamera och kropp. Man står aldrig stilla man följer spelare och puck. Det har blivit lättare med tiden, har lärt mig följa spelet bättre och hitta de situationer som jag vill ha. Så om jag nu ska skriva ned lite saker som jag lärt mig.

Använd sargen, jag använder inte min monopod när jag fotar hockey och när jag står upp så tycker jag att bilderna får lite fel perspektiv, genom att komma så lågt som möjligt så tycker jag att jag får bättre bilder. Det jag lärt mig att göra är helt enkelt att hänga på sargen, ibland hänger jag till och med en bra bit utanför då spelarna gärna hänger på sargen med.

Lär dig vitbalansen för den arenan du är på, det blir ofta mycket jobb med att få vitbalansen rätt på matcher och den är inte samma på alla arenor, dock så är den oftast rätt så lika över hela isen. Det jag gör är att försöka få den så rätt som möjligt sen när jag väl jobbar med editeringen så lägger jag ned mycket tid med att få en bild rätt, sen använder jag samma inställningar för i stort sett alla matcher. Sen ser jag till att lära mig den inställningen ifall jag kommer tillbaka igen.

Skärpedjup, objektivet som jag använder är ett f2.8 och i början så körde jag på det hela tiden. Men problemet med hockeyspelare är att de ofta hänger lite när de åker skridskor eller i situationer, så jag har stängt ned bländaren lite, brukar köra 3,2 om man kan så skulle jag till och med köra kanske 4, men tror det skulle bli för mycket brus för mig.

Våga göra något annorlunda, leta upp udda vinklar, leta upp unika Djurgården - Rögle 140120bilder, du tar så himla många bilder på en match och det händer så mycket, våga testa att göra något som ingen annan gör, ta ett annat objektiv eller en udda vinkel, det gäller ju att ha lite kul och att få uppleva lite artistisk frihet även om man är i en väldigt kontrollerad värld.

Fotografera ryggar, när du tar en bild på en spelare så är det ofta svårt att få med numret, det sitter på spelarnas armar och deras rygg, det finns inga nummer på framsidan. Så om det är en spelare som du får en bra bild på, men som du inte känner igen, se då till att ta en bild på spelarens rygg. För då behöver du bara kolla upp det förut. Detta tips fick jag från flera andra fotografer på plats.

Använd timeouts, power breaks, videogranskning osv till att radera bilder, försök att ha så få bilder som möjligt med dig från matchen, sitt inte på massa onödiga bilder. Det blir lite som att göra ditt editeringsarbete redan på plats.

Ha ögonen med dig, det är farligt att fota hockey, det kommer klubbar, puckar och spelare in i båset ibland, lär dig läsa spelet, titta inte bort, skydda kamera och huvud, flytta dig i tid. Alla kommer få en puck på sig förr eller senare dock, väntar fortfarande på min. Har dock tagit en klubba i ryggen, det går inte undvika allt.

Lär dig lagens spel, jag har koll på vem som är viktig när t.ex. Djurgården kör powerplay, jag vet vem jag ska jaga med kameran, vem som har störst chans att göra mål. Se till att få dem på bild och vara med på dem när spelet pågår.

Djurgården - Timrå 140106

Segerbilder är alltid det folk vill se, samt måljubel, viktigare än att få målet på bild eller få riktigt snygga spelbilder, tyvärr är det en verklighet som man måste leva med. Så se till att få dem på bild. Jag brukar till och med gå in på isen efter matcher när spelarna firar för att få så bra segerbilder som möjligt. Får en möjlighet att ta bilder närmare då och framförallt ta bättre.

DIF - SSK 140120Djurgården - Timrå 140106

Lots of Love

Johan Sahlén

 

 

 

 

Lämna ett svar