Ett kraschat SD-kort och dess lösning

Så var och fotade hockey igår Djurgårdens IF mot Mora IK. Det hela började med en händelselös första period, det var även kraftig rök från när spelarna gick in på isen. Det hela gjorde att jag inte direkt hade några bilder att ta hand om efter första perioden, utan såg istället till att få i mig lite mat och dryck i första periodpausen. I andra perioden hände det betydligt mer, jag fick bland annat en bild på ett mål och några sköna närbilder. Men när jag går upp i periodpausen och ska ladda över bilderna till datorn så strular min SD-läsare, hinner ladda över 30 bilder innan nedladdningen stoppar för att kortet ska tappat kontakt med datorn, detta är något som hänt förut och då har det bara varit att ta ut korten och sen stoppa in det igen och fortsätta importen. Men denna dagen var inte en vanlig dag. Kortet hade blivit korrupt. Jag kunde inte längre ladda in filerna, datorn säger, kan inte läsa disk H: vill du formatera? Paniken sprider sig lite, stoppar in kortet i kameran istället och får samma fråga. Nu är goda råd dyra, jag spenderar periodpausen med att googla samt att ladda ned ett program, startar processen för att rädda kortet, men det går väldigt sakta. Nu kommer min framförhållning till sin rätt. Jag har ju självklart med mig ett kort till, så jag byter bara kort.

Nu vet jag dock att om jag ska producera något användbart så har jag bara 1 period på mig för att få till det hela. Jag är dock väldigt produktiv i den perioden och får ordning på bilder, får ihop tillräckligt många för att det ska vara ok. Det är en förlust för Djurgården vilket betyder att mina bilder inte är lika viktiga som vanligt, jag behöver inte producera så många då. Jag laddar upp de viktigaste till Djurgården och går hem.

Programmet jag laddat ned heter Zero Assumption Recovery, kan hitta det här http://www.z-a-recovery.com/download.htm programmet funkar som så att när man startar så får man tre alternativ, välj där image recovery. Sedan så går den igenom ens drives. Minneskortet kommer ju vara det med minst data på. Nu startar en skan, detta kommer ta väldigt lång tid om man har ett stort kort, vilket jag hade. Så jag startade processen och gick och la mig. Självklart så skedde en windows update under natten, så fick börja om hela processen under natten. Nästa steg blir att man ser alla filer i en lång lista, klicka i alternativet root så klickas alla över automatiskt. Tryck bara next så går man vidare. Det jag nu gjorde i sista steget hos programmet var att kopiera över bilderna till en folder.

Jag följde upp processen lite och märkte att programmet formaterade om mina RAW-filer till tiff, vilket jag inte brukar använda och det gick inte att öppna filerna för mig normalt eller ens titta på dem. Inte heller så gillade inte PS dem, kan göra att jag fotar med Sony men har för gammal mjukvara. Programmet återskapar även bilder som du formaterat bort. Så efter ett tag så såg jag bilder som jag fotat från somras dyka upp i destinationsfoldern och bestämde mig då för att stoppa processen.

Det sista steget för mig var att köra en helt vanlig import till LR och där kunde jag se filerna utan problem.Nils Anderssons mål Jag kunde även hantera dem som om de var RAW-filer och jag fick tag på några av mina bästa bilder från matchen. Tyvärr var ju de lite inaktuella då de blev klara först vid lunch dagen efter match. Men helt ärligt så var bilderna från den tredje perioden + förlängning + straffar viktigare. Jag kunde dock göra en spelare i Djurgården glad då han fick en bild på sitt mål.

Lots of Love

Johan Sahlén

Lämna ett svar