Köpt på fotomässan, minisoftbox för speedlights

Så nu har det varit ytterligare en fotomässa i Stockholm. Var dock min första, har många gånger varit på mc-mässor och dylikt, men aldrig fotomässan. Jag gillar inte alltid när det är för mycket folk på plats och ja det är det ofta vid mässor. Men då jag hade ett presentkort till ticnet så fanns det få ursäkter. Gick iväg mitt på dagen på fredagen i hopp om att slippa för stora folksamlingar. Av ren slump så fick jag dessutom sällskap. Så allt var rätt schysst. Hängde mest i Sonys bås och märkte att jag kan väldigt mycket om deras kameror, mer än de som stod och jobbade där till och med. Men så är jag ju en riktig tekniknörd och gillar att verkligen sätta mig in i varje detalj.

Men ja till saken. Jag är lite allergisk mot alltför hårt ljus, jag brukar köra med det vanliga knepet att vinkla blixten uppåt och dra ned en liten reflektor som kommer med Sonys blixtar. Men blir inte alltid bra och det händer ju att taket är så jäkla högt att det blir lite som att pissa i Mississippi. Så jag har tittat en del på enkla bouncers eller diffusors. Men jag har även sett en sak borta från andra sidan pölen. En slags softbox som man trär på blixten. Så letade lite efter det på mässan. Hittade inte det, men istället så hittade jag en 20×20 Softbox som man spänner fast på en vanlig Speedlight. Inte superliten, men samtidigt inte för stor. Man kan ha softboxen på blixten när den sitter på kameran. Inte alls krångligt.

Så vad kan man göra med softboxen? Min första tanke var personfoton, min andra var just att få hem en liten softbox vilket inte alls är dumt. Igår så tog jag lite vad jag skulle kalla produktfoton, men jag använde även Softboxen för att ta en ad-hoc CV-bild på min bror. Togs ute på en krog och jag tycker resultatet blev riktigt bra för en bild tagen i en inte så kontrollerad miljö.

Peter CV Så kan jag rekommendera den här lilla softboxen från Lastolight? Jo jag är hittills väldigt nöjd, den känns kanske inte helt stel och fyrkantig alltid, men tycker den ger jämt ljus och framförallt så ger den betydligt mjukare ljus, möjligt att jag skulle velat haft ännu mjukare ljus, men då får man väl ta blixten och gå längre ifrån helt enkelt. Tänker nog köpa ett enklare stativ och sätta blixten på med. Har redan nu lite mer avancerat stativ, men kommer skaffa en blixt till så tror det kan bli väldigt bra. Vi ska se hur jag gör min setup i fortsättningen.

Softboxen köptes hos Scandinavian Photo på mässan för 400 kr, tror den kostar 500 kr annars. För oss som inte har en uppsättning professionella blixtar så är det här en billig och smidig lösning. Rekommenderas varmt.

Lots of Love

Johan Sahlén

Lämna ett svar