Sony A99ii sportkameran med dom stora bilderna

Bakgrund

Jag fotar mycket men framförallt sport, fick låna Sonys A99ii för att se hur den fungerar, tanken är väl att jag vill testa den för att se om jag ska köpa den, har idag Sonys A99 och A7R2, har tidigare använt mig av A57 och en gammal A390

Första mötet

Det första som slår mig när jag äntligen får lägga händerna på Sonys nya A99ii är hur lik sin föregångare den är, det finns fler kontakter och batteriet monteras annorlunda. Den är aningen mindre, men den är väldigt lik den ursprungliga A99. Men så fort man tittar i sökaren så börjar man se skillnader. Fokusområdet är gigantiskt, även om man väljer att bara använda det mer centrala området med bättre fokus så är det stort, men det totala området täcker nästan hela sensorn. Trycker man sedan på avtryckaren så bara rasslar det till. Låter som en typ av kulspruta och de 12 bilderna som rasslar iväg är gigantiska filer kör man okomprimerade 14-bitars Raw så är bilder ca 80MB(hastigt räknas efter att fotat 700bilder). Jämfört med Sonys A99 så är mark 2 en ny era, allt är samma som förut bara dubblerat, dubbelt så många bilder i sekunden, nästan dubbelt så stor sensor, väsentligt förbättrad ISO och på det den nya tidens uppkopplingsmöjligheter med Wi-Fi, NFC och Bluetooth. Nedan en av mina första bilder, ett porträtt av en talangfull spelare i Djurgården Axel Jonsson Fjällby

Autofokus

Det kanske viktigaste för en sportfotograf är hur snabb fokusen är. För man får kanske inte så många möjligheter att fånga just den där bilden som beskriver en hel match. Just det där ögonblicket när allt avgörs. Just där och då får inte saker fallera. Jämför man med tidigare Sony kameror så är den snabbare och framförallt säkrare. Framförallt när man använder fokuspunkter som är längre från centerpunkten. Rent tekniskt så är väl alla kameror som bäst när centerpunkten används och sedan avtar pricksäkerheten desto längre bort man kommer från mitten. Något man måste ha koll på när man fotar med A99ii är att det egentligen finns två områden för fokus, ett mer centralt område med korslagda fokuspunkter, har kommer kameran fokusera snabbast och säkrast, det är det här området du helst vill använda när något rör sig väldigt fort, framförallt rakt mot dig. De yttre punkterna är inte lika snabba, men just att kunna använda dem när du t.ex. tar ett porträtt är fantastiskt eller när spelet inte riktigt går lika snabbt. Jag blev väldigt positivt överraskad av A99ii, jag var nöjd med fokus på föregångaren, men kände mig begränsad av fokusområdet, A99ii’s fokusområde är väldigt imponerad, dessutom så är fokus snabbare och säkrare. Jag har med hjälp av A99ii kunnat ta väldigt svåra bilder och det utan att ha använt kameran tidigare. Nedan är en bild på Juuso Ikonen under Djurgårdens match mot Växjö.

Bildkvalitet

Vad ska man säga, en fullformatskamera som tar 12 bilder i sekunden med en 42MPs bakbelyst sensor. Det är nästan fel, redan när jag fotade med A99 med sin 24MPs sensor så var bilderna lite stora jämfört med många andra för just sport. Brukade säga om man kanske drog ner bildstorleken och ökade hastigheten så skulle jag bli väldigt nöjd. Här har man då istället dubblat antalet pixlar och samtidigt dubblat hastigheten. På det har man ökat kvaliteten då den bakbelysta sensorn minskar bruset i bilderna, vilket är väldigt användbart då man som mig vardagligen fotar 4000 ISO och ibland går upp till betydligt större tal än så. Kan tänka mig att filerna är för stora för t.ex. en stor bildbyrå dock, det blir väldigt mycket data som ska skickas. Men för mig är det magiskt. En rätt tagen bild i 42MP är en vacker bild även i höga ISO-tal. Men det ger mig även möjligheten att beskära bilderna hårt och ändå i slutänden kunna leverera en fungerande bild. I grund och botten handlar det egentligen främst om att ta en användbar bild som inte behöver vara perfekt alltid när man fotar sport. Men att man kan ta en bild i svåraste förhållanden som ändå kan vara alldeles perfekt, det kittlar verkligen nörden inom mig. Har fått en del kommentarer från folk redan över hur bra kvalitet bilderna från A99ii har och då har de inte legat ute med full upplösning. Nedan en bild som jag tog i 4000 ISO och där jag sedan vart tvungen att dra upp ljuset en hel del då ljuset i hörnet där Lukas Vejdemo firade sitt mål var väldigt dåligt belyst jämfört med resten av isen.

Användarvänlighet

Då jag redan fotar med Sony så är det mesta väldigt bekant och kameran är på så sätt väldigt för mig att förstå. Men det kan ju vara annorlunda för någon som kommer från ett annat märke. Det kan vara lite jobb att få till Wi-fi med mobilen för att skicka filer, i varje fall utan NFC. Det här att man använder appen som brygga. Jag skulle gärna testa bluetooth, men hann inte riktigt med att testa den biten, men just den funktionen hade nog kunnat underlätta en hel del. Fotar man Sony sedan tidigare så är kameran väldigt lätt att använda, gör man inte det så kanske det tar mer jobb, men det mesta är rätt så intuitivt.

Slutsats

Så vad tycker jag om kameran? Jag älskar den, ja jag är redan lite partisk, för jag gillar redan Sonys kameror sen tidigare. Men för mig så är den här kameran drömmen. Att kunna ta så många bilder, i så hög upplösning, i den hastigheten med den fokusen. Det är ju det jag vill göra. Visst jobbar man för en tidning så kanske man inte vill ha dessa monster till bilder. Men helt ärligt jag vill ta den perfekta bilden, den som är snyggast av alla. Då behöver man ett verktyg som möjliggör det. För mig är det verktyget Sony A99ii och jag ska helt klart skaffa en så snart jag kan. Kameran är inte för alla dock, för den är inte gratis, men jämför man med motsvarande kameror så är den betydligt billigare. Men för den som har tightare budget så rekommenderar jag att man faktiskt köper föregångaren, för A99:an är fantastisk, eller ger sig in i den spegellösa världen med A6300 eller A6500 då det är två väldigt spännande kameror.

Lämna ett svar