Varför ska man fota med fullformat?

Vad är fullformat och varför är det så bra? Behöver man det som fotograf? Proffsfotograferna använder ju alltid det, men behöver man det som vanlig dödlig fotograf? De är ju inte alls billiga, det hoppar upp ett rätt stort steg i pengar när man ska köpa in en sådan kamera. Särskilt då objektiven till en fullformatskamera oftast är väldigt dyra. Tänkte gå igenom lite teknik först men avsluta med en lite mer enkel sammanfattning.

Till att börja, vad är det som gör att en kamera kallas för fullformat? Jo det man pratar om främst är storleken på kamerans sensor. I fullformat så är den sensorn 35mm och det hela går tillbaka till när man använde analog film där varje film ruta var 35×24 mm stor. På lite mer vanliga systemkameror så har vi då en mindre sensor, den vanligaste här är APS-C sensorn som varierar lite bland märken men ca 24×16 mm. På vanliga kompaktkameror så kommer man ned i ännu mindre sensor. Så det som avgör om en kamera är fullformat är sensorns storlek.

Vad gör sensorn? När man öppnar slutaren för att ta en bild så släpper man in ljus i kameran, det ljuset träffar till slut sensorn och det är här det omvandlas från ljus till pixlar. Då sensorn är större så får man en större yta att samla in ljus på och det gör att man främst klarar av att fota i sämre ljus utan att bilden blir dålig. Men det är inte bara det som avgör, på sensorn sitter så kallade Photosites, det är dessa som tar emot ljuset och omvandlar det från fotoner( låt oss kalla det ljuspartiklar) till digital information i formen av pixlar. Då man har en större yta på den större sensorn så leder det till att man kan ha större photosites vilket gör att man får en bättre och mer korrekt bild. Så kort så får man mer ljus, bättre färger samt mer detaljrik bild med en större sensor. Man kan helt enkelt se det som att med en större sensor så får man in mer information för att skapa sin bild och det brukar oftast vara en bra faktor för att skapa en bra bild.

Men storleken på sensorn blir inte bara själva bildkvaliteten utan vi får även något som man brukar kalla crop factor, direkt översatt beskärningsfaktor. Det är en sidoeffekt av den minskade sensorstorleken som gör att bilderna blir så att säga förstorade på kameror med mindre sensor. Lite som att du själv tagit en bild och sedan beskurit den. Man brukar se 35 mm sensor som standard, så med en mindre sensor så blir bilden beskuren jämfört med den, eller man kan se det som att den blir inzoomad. Olika sensor får olika crop factors, men en APS-C brukar ligga på ca 1.5-1.6. Denna faktorn appliceras på objektiv, så om man har ett objektiv som har 100 mm brännvid på en fullformatssensor så blir den faktiskt brännvidden ca 150 mm på en APS-C sensor. Vissa ser det som en fördel, för då behöver man ju bara köpa ett 200 mm objektiv för att faktiskt få 300 mm. Men på en fullformatssensor så hade man kunnat tagit en bild med 200 mm och beskurit den själv istället för att låta kameran göra det.

Så hur påverkar det objektiv? Den självklara delen i det hela är ju brännvidden där korta objektiv blir längre på mindre sensorer men det påverkar ofta även bildkvaliteten på objektiven beroende på vilken typ av sensor som objektivet sitter på, vilket är värt att kolla upp. Det finns objektiv som är specialtillverkad för mindre sensorer och fungerar väldigt bra där, men dessa funkar inte alls bra på fullformat, de blir att man får en annan vinkel in i objektivet och man får då exakt samma fenomen som med mindre sensorer, man använder mindre yta av sensorn och bilden blir beskuren. Så väldigt viktigt att tänka på det här när du köper dina objektiv. Har du tänkt att gå över till fullformat i ett senare läge så är det bra att köpa objektiv som fungerar på fullformat. Men dessa är ju oftast dyrare vilket såklart påverkar.

Nackdel med fullformat? Förutom priset och utrustningen så handlar det framförallt ofta om att filerna blir större och det krävs mer datorkraft för att hantera dem i efterhand. Men den större sensorn gör ju ofta att saker som fokus och datahanteringen i själva kameran tar mer tid. Det innebär att du oftast inte kan ta lika många bilder innan buffern blir fylld och inte lika många bilder per sekund så kallade fps(frames per second). Detta kan ofta vara en viktig faktor inom naturfotografering och sport, att kunna göra lite vad de kallar ”spray and pray” alltså att man tar väldigt många bilder och helt enkelt hoppas på fånga något av mer eller mindre slump.

Så för att sammanfatta det hela:

* En fullformatskamera har bättre ljusinsläpp och klarar av att fota i situationer med sämre ljus.

* Fullformatskameror ger bilder som är mer korrekta och har bättre färgåtergivning, detaljrikare bilder.

* Genom att ta in mer ljus i kameran så får man mer information när man ska skapa sin bild vilket rent allmänt ger bättre bilder.

* Fullformatskameror använder dyrare optik och är allmänt dyrare, planera dina inköp tidigt om du vill gå över till fullformat då objektiv till mindre sensorer kanske inte kommer passa till din fullformatskamera.

* Ofta lägre fps och mindre buffert.

* Mindre sensorer ger en beskärningsfaktor, bilderna blir mer inzoomade och man förändrar objektivens brännvidd.

Så behöver just du en fullformatskamera? Det handlar ju om hur du använder din kamera, fotar du ofta i dåligt ljus och tycker att dina bilder får för mycket brus i sig? Kanske fotar du idrott eller naturliv där saker rör sig snabb och du behöver en kort slutare vilket lätt förvandlar bra ljus till dåligt. Vad gör du med dina bilder? Lägger du upp dem på t.ex facebook eller dylikt där folk oftast bara tittar på bilderna i mindre storlek. Då känns det ju onödigt att ha bilder som är väldigt högupplösta. Hur mycket pengar vill du spendera? Det är ju inte bara kameran som blir dyrare utan allt annat kring det hela. Framförallt optiken blir ju dyrare men du producerar även större filer som kräver starkare dator för att hantera. Vet att folk framhåller att man får bättre kontroll på skärpedjup med fullformat och att det ger bättre bilder i t.ex. en studio. Fullformat ger väldigt bra bilder, men det är väldigt dyrt och verkligen inte något för alla. Många APS-C kan ta helt fantastiska bilder, men med fullformat så ökar man chansen till att ta den där perfekta bilden. Man får bättre förutsättningar.

 

Lämna ett svar