En ny vår inom damfotbollen, låt oss spänna bågen!

Vi lever i förändringens tider, vindar sveper in i utländska klubbar och vi ser att saker händer. I år delades guldbollen för första gången ut till en damspelare och det ryktas att hon är den bäst betalda damspelaren. Det finns pengar att tjäna på riktigt i Europa och den ena storklubben efter den andra börjar sina damsatsningar. Kartorna ritas om, en ny värld håller på att födas. Samtidigt innebär det hela att vi får en konkurrens här i Sverige som inte funnits förut. Svenska ligan var om inte den bästa så en av dom länge. Nu har tiderna ändras. 

Men denna förändring är inte bara till ondo, det föder ett nytt intresse för damfotboll i världen, vi har ju mycket fokus här i Europa där Juventus nyligen fyllde sitt stadion och slog rekord, eller i Spanien där man slog det tidigare rekordet på 48 121 och satte det nya publikrekordet till 60 739. Rekordet på landslagssidan är hela 90 185 och det sattes när USA mötte Kina i VM-finalen 1999. Publikrekordet för vårt Svenska landslag slogs här i våras när vi mötte Tyskland i en träningsmatch, 25 882. 

Så vad betyder det för oss? Vårt publiksnitt har förbättrats varje år sen vi kom tillbaka till damallsvenskan igen, även fast vi inte varit något topplag. Men det är trevligt att gå på fotboll på Stockholms Stadion, man sitter i solen, det är en härlig familjär stämning. Det grillas korv och hamburgare på grill av Djurgårdens personal. Sen får man faktiskt inte glömma hoppborgen, som är välbesökt. På det så spelas det en charmant fotboll där Djurgården alltid satsar full fart framåt. För mig som varit med ett tag, så känns det lite som gamla tiders stadionmatcher. Längtar man bort från den moderna fotbollen och vill uppleva fotboll som känns lite mer nära, då är Stadion platsen för dig, särskilt om du vill ge dina barn en fin Djurgårdsuppfostran. 

Men nu när vi pratar om rekord, vårt rekord ligger på 6068 åskådare, i en match där vi mötte vad som beskrevs som världens bästa damlag. En tid när vår liga var världens bästa liga och när vi var en av världens bästa klubbar. Man måste ju förstå att det är en svunnen tid. Men samtidigt så är 6068 åskådare inte en omöjlig siffra att slå. En Djurgårdssymbol är ju Bågspännaren och jag förstår att det kanske är omöjligt att slå det rekordet idag. Men kanske behöver vi spänna bågen lite och sikta högre. 

Frågan är bara hur ska vi tillsammans kunna slå ett rekord? Toppnoteringar för oss dom senaste åren har varit i derbyn där vi lyckats ta oss över 2000-sträcket. Helt ärligt så är jag glad för varje match som är över 1000 pers på Stadion. Hur ska vi få alla er att lyfta blicken och tänka, fan vad kul det skulle vara med fotboll på Stadion? Jag tycker att vi tar den där bågen, drar tillbaka bågsträngen och siktar högt den 28:e juli, första hemmamatchen efter VM.

Så hur får man till 6000 åskådare när man snittade ca 700-800 förra året? Till att börja med så behöver man börja med att köpa biljetter. Gå in på hemsidan, klicka i damer, sedan till biljetter, eller ännu enklare, in på dif.se/biljetter/damer och var med och starta hajpen. Köp din biljett, inte bara för att det är kul att vara med i historieböckerna, utan för att det är så jäkla kul att se ett blårandigt lag lira boll på världens vackraste arenan, särskilt mitt i sommarsolen. Men kan vi få rullans på biljetterna så blir det lättare att få uppmärksamhet för en sådan här match. Folk drar folk och alla gillar rekordmatcher. Det är dessutom billigt att gå på damfotboll. Det kostar 50 kr om du är mellan 6-20 eller pensionär. För oss som lever i landet där mellan så kostar det 100kr. 

Djurgårdsfamiljen är som dom flesta familjerna, vi är spretiga men vi har det där kittet som håller oss samman, vi är från samhällets alla hörd, vi är Ohly och vi är Reinfeldt, vi är kända svenska popmusiker och vi är skitig dödsmetall. Men likt en vanlig familj så är vi jäkligt fantastiska när vi alla hjälper varandra och siktar på ett gemensamt mål. Låt oss se vad vi kan göra, jag vet att det här troligen är omöjligt, men jag gillar att tro på mirakel, så låt oss försöka skapa ett tillsammans.

https://dif.se/biljetter/damer

https://dif.se/biljetter/damer

Lämna ett svar