Light fantastic

Light fantastic – hur ett foto blir till

Lyftkran

Vet att jag främst fotograferar fotboll, men vad man än gör när man fotar så känner jag en extrem fascination av ljuset i alla dess former, riktning, styrka, färgton, hårt, mjukt, direkt osv. Att fota är att manipulera ljuset, att uppnå effekter, få fram bilder, eller ens kunna fota något överhuvudtaget. Ljus bakifrån gör en sak med människor, ljus framifrån något annat, att fota en sportbild där ljuset kommer från fel håll är oftast värdelöst. Ett faktum som inte har lika stor vikt när man fotar på högre nivå då det starka ljuset på arenorna ofta hjälper till lite. Men är det en klarblå sommardag med brännande sol så spelar det ingen roll, för solen är så mycket starkare än lamporna.

IMG_2689[1]

Ska ta upp mer om detta senare, och belysa (jag gillar ordskämt, lev med det) ämnet lite mer grundligt med tiden i olika situationer. Men idag så tänkte jag bara ta upp det som kallas för the golden hour, ibland med tilläget of light. Det är 2 x 30-60 minuter om dagen i anslutning till soluppgången och solnedgången. Man får då ett väldigt behagligt ljus, ett mjukare ljus, vilket gör att bilderna får lägre kontrast. Oftast så används det gärna vid landsskapsfotografering, men går ju även att använda i rena porträttfoton då man gärna har mjukt ljus i de fallen. Det svåra med den här gyllen timmen är att den inte är helt statisk, beror mycket på hur högt solen stiger i skyn och således så har man längre tid av detta ljuset under vissa årstider. Ett tips om man vill fånga ett landskap i det här ljuset är att ge sig ut innan det infaller, alltså gå upp jäkligt tidigt eller vara uppe sent. För det tar alltid längre tid att ställa upp sina grejer och hitta rätt plats än vad man räknat med.

Igår så råkade jag ut för en riktigt magisk himmel och kastade mig ut med kameraprylarna, fick veckans bästa motion när jag sprang iväg med kamera, stativ, extra objektiv och lite annat smått och gott. I slutänden så visade det sig att jag egentligen bara använde ett objektiv, men det vet man inte alltid innan man ger sig ut, alltid skönt att ha valmöjligheter. Tog en bild på kameran när den fotade så kan ge en liten vy över hur det såg ut.

Så när man ser bilden på min kamera så kan man se mina inställningar, vi ser att himlen ser mycket ljusare ut än vad den gör i kameran. Men det har ju lite med att göra hur min mobilkamera fungerar, den är helautomatiserad och gör bilden lite ljusare än vad det egentligen är och den automatiska vitbalansen gör bilden lite urblekt. På min kamera är den istället lite mer färgrik än vad himlen egentligen är. Jag har dock inte gjort något större trolleritrick, bara ställt in vitbalansen på dagljus och har på så sätt manipulerat ljuset att se mer levande och kraftigt ut. Har skapat en bild som i min värld ger ett större uttryck utan att fuska i Photoshop. Kan ju även se att jag försökt komponera bilden så att hela kranarmen syns, samt lagt den lilla kameran rakt på axeln i rutnätet, det hela för att i mina ögon ge en behaglig komposition.

Fotar i raw, så när jag kom hem så tog jag upp bilden i lightroom och märkte till min fasa 3 st smutsfläckar på bilden, kan varit på linsen eller möjligen så var det från att jag stod med kameran öppen när jag bollade omkring mina objektiv. Det löstes genom att använda funktionen spot heal i photoshop. Annars är det inte mycket som ändrats.

Hoppas det hela kunde ge en liten insyn i hur ett foto blir till.

Lots of love

Johan Sahlén

Lämna ett svar