Sony 500mm F4.0 – Living Large

2014-09-29 Brommapojkarna - Halmstad
Det största objektivet i Sonys uppsättning är den fasta 500mm F4.0, ett objektiv som är lite mytomspunnet och kanske ett objektiv som de flesta inte ens sett på riktigt. Det objektivet har varit lite av en dröm för mig som fotar fotboll och hockey. Att få den räckvidden vore helt fantastiskt på fotbollsmatcher. Är ju aningen begränsad idag med 300mm.

Hade vissa kontakter med Scandinavian Photo och nämnde där min situation som sportfotograf, nämnde att jag var rätt ensam med att fota Sony och att jag någon gång faktiskt borde höra av mig till Sony och se om det fanns någon möjlighet att få låna något objektiv eller utrustning för att testa. Lite då det inte finns att hyra i Sverige ännu.

Så i måndags så hörde plötsligt Sony av sig, var meningen att jag skulle höra av mig till dem, men blev tvärtom, det visade sig att de hade tillgång till 500mm den här veckan och att jag skulle kunna få låna det och fota en match. Detta var ju inget jag tackade nej till och började febrilt leta efter en match innan onsdag (deadline för objektivet). Hittade BPs hemmamatch i Allsvenskan mot HBK på Grimsta och hörde av mig till Sony igen. Fick jäkligt bra respons från Sony och de bestämde att åka förbi med både 500mm F4.0 och 300mm F2.8 mark 2.

När Sonys representant kommer över så slås jag först av hur stor väskan är som den kommer i, bredvid den så ser 300mm ut som en plutt. Ett objektiv som jag alltid sett som gigantiskt. Känner mig som ett barn före julafton när jag ska öppna det.

Knäpper upp spännena till väskan och får äntligen se den gigantiska gluggen. Den är tung, men känns inte lika tung som konkurrenternas motsvarighet trotts den rejäla kragen för stativ. Objektivet har en klassisk Sony-vit färg, helt enkelt snyggt och rent. Knapparna på sidan är samma som på 300mm AF/MF, DMF, Focus limiter, Focus Hold/Prefocus och Beep On/Off IMG_4280
Så till matchen på Grimsta. En arena som kanske inte är den modernaste men den har en viss charm. En klassisk svensk arena. Ljuset på plats är inte helt jämt och är inte i klass med de mer moderna arenorna. Men det är vad man skulle säga godkänt ljus för en allsvensk match.

Redan när jag kommer in till arenan och börjar plocka upp grejerna så får jag många nyfikna blickar, både från proffsen samt en del spelare och personal på plats. Det stora vita objektivet väcker uppmärksamhet. Någon fotograf nämner att det är första gången han ser objektivet och att säger att det är riktigt snyggt.2014-09-29 Brommapojkarna - Halmstad
Jag drar iväg några bilder redan på uppvärmingen, lite för att få känsla för hur högt ISO-tal jag behöver men även för att se hur snabbt objektivet hittar fokus. Det är mest stillastående spelare men känner att jag träffar bra varje gång. Det är helt klart det mest exakta objektivet jag haft och det fokuserar snabbt.Dan Wallin

Matchen går igång och jag försöker sätta fullt fokus på att fota enbart med 500:a och låta 300:an vila lite. Det är snabbt och det känns som att alla bilder träffar. A99 är verkligen gjord för att fota med ett sånt här objektiv. Den ojämna planbelysningen ställer till det lite för mig dock, det är stor skillnad på ljuset ute mot kanterna och hörnen, men bättre centralt. Detta är rätt vanligt på fotbollsplaner. Men det blir att bilderna ute i kanten blir lite underexponerade. Kameran är inställd på 1/800s, 5000 ISO och bländaren på F4.0

Den utökade räckvidden gör att jag täcker av betydligt mer av planen, kan fota spelare långt in på andra planhalvan och det hela gör att jag tar betydligt fler bilder än vad jag brukar göra. En del av anledningen är ju såklart för att jag försöker testa av objektivet så mycket som möjligt. Känns som jag får fler träffar än vad jag brukar få.

En snabb koll i halvtid visar på att jag fotat 396 bilder på en halvlek, detta är nästan dubbelt så mycket som en vanlig match, men då följer jag bara ett lag och då har jag fler bilder på min andra kamera. Bilderna är riktigt bra och de behövs egentligen inte beskäras alls. Vilket är väldigt bra när man fotar med 5000 ISO, för det är lätt att de blir väldigt brusiga vid beskärning.Gabriel Petrovic vs Gudjón BaldvinssonGabriel Petrovic vs Marcus Antonsson
Jag är väldigt nöjd med bilderna, att dessa tas vid ett högt ISO-tal och i väldigt dåliga förhållande, det är bland de bättre bilderna jag tagit, man undrar vilken typ av bilder man skulle kunna få en dag när ljuset är riktigt bra, kanske en molnig sommardag med bra belysning på läktaren. Det riktigt kliar i hela kroppen på mig. Jag tar mindre bilder under andra halvlek, provar att fota lite även vid 6400 ISO. Serge-Junior
Stojan Lukic
Det blir lite att jag är lite mer äventyrlig helt enkelt och matchen har även stillats av lite. Det blev 3-0 i första och sen räcker det för lagen.

Lämnar motvilligt ifrån mig objektivet och tänker samtidigt att det här är ett objektiv som jag måste använda igen, det är helt enkelt dags att börja spara pengar. Man märker inte av att det är så sjukt stort när man sitter där på sin fotopall. Det är smidigt att fota med och brännvidden gör ju att man når allt man vill nå.

Bilderna jag tar är de absolut bästa jag tagit i det ljusförhållandet, det här objektivet är helt klart det bästa Sony har och utan att provat konkurrenternas motsvarighet så förstår man att det här är i yppersta eliten av objektiv. Det är dock inte billigt och de som ska använda detta måste antingen ha en väldigt seriös hobby eller känna att det ska ge pengar antingen i nutiden eller framtiden.