Sony 300mm F2.8 första matchen

Så förra helgen så körde jag min första hela match med nya 300mm/f2.8, Sirius – Djurgården.Sirius - Djurgården Hade ju provat den lite på hockeyn, men bara en period. Var riktigt nöjd redan då, men jag var lite orolig över att fota en hel match med bara ett objektiv(nästa köp får bli en kamera till), så blev många tankar kring vart jag skulle placera mig under matchen.

Första halvlek så satte jag mig vid straffområdeslinjen på långsidan, kändes som jag fick en hel del bra bilder därifrån och var nöjd, men var lite svårt att få bilder på folk som sprang på kanterna, lite pga nån fotograf som hela tiden ställde sig i vägen för mig, han verkade lite vilse och stod sällan stilla. Vet att jag hade lite funderingar innan jag köpte objektivet, finns ju redan en nyare variant av 300mm/F2.8 som ska ha 4 ggr så snabb fokus, men helt ärligt, jag förstår inte varför, fokus är ju redan riktigt jäkla snabb. Kanske är det för när det är riktigt dåligt ljus, men jag är inte helt med där. Det blir ju helt klart en annan typ av fotografering, lite mindre matchsekvenser kanske men betydligt mer fokus på spelare.

Under första halvleken var ljuset rätt bra och jag tar bilder i ca 1000-1600 ISO och bilderna blir Stefan Karlssonläskigt skarpa, några av bilderna är redan mina favoriter. Tanken är att jag ska lämna över en bild på ena spelaren idag när det är match, får hoppas att han är nöjd. I andra halvlek så blir det mörkare dock och jag trycker upp ISO-talet rätt rejält, får ju även lite strul med att ljuset är ojämnt och ja man får ju alltid skuggor när det används artificiellt ljus. Bilden på Stefan Karlsson är tagen med 3200 ISO jämfört med Ertonbilden som är betydligt lägre ISO och man kan se det lite granna. Men det är inte så att det stör. Tycker att med den ökade skärpan så räddar man bilden lite även vid högre ISO, inte för att 3200 är jättehögt med dagens moderna kameror. Det är en nivå jag använder varje hockeymatch. Men jag fotar ju hellre med lägre ISO helt klart.

Något som slår en är hur tung kameran är, jag har ju monopod hela tiden, men man märker ändå av det när man ska hantera den, samt bara flytta den till och från matchen. Kamera + objektiv är 4,3kg och på det tillkommer ju monopoden, så man känner av att man bygger nya muskler redan. Kan inte heller låta bli att gilla uppmärksamheten som jag får lite från mitt objektiv. Det är riktigt stort och väldigt vitt, finns inte många andra som fotar med Sony och det finns inga som har så stora objektiv med samma färg. Är lite roligt att sticka ut. Märkte även att folk omkring ser mig som mer seriös nu. Tyvärr är det ju en verklighet som vi lever i att folk tittar på ens utrustning och behandlar en därefter. Jag skulle ju aldrig skaffa utrustning bara för att verka märkvärdig, men det hjälper lite när man är på plats att folk behandlar en som en seriös fotograf och inte en glad amatör.

Nåja, dags igen, match igen, idag ska jag in på Tele2 och köra svenska cupen igen. Ska bli kul att se vad man kan åstadkomma med riktigt bra ljus och på en riktig arena. Det blir liksom mer på riktigt då, ett riktigt test för mig och min lilla kompis.

Lots of love

Johan Sahlén

 

Lämna ett svar